Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Megjelent a rendelet a végfelhasználási energiamegtakarítással kapcsolatos adatszolgáltatásról

adatszolgáltatásAz energiahatékonysági kötelezettségi rendszerhez (EKR) és a MEKH energiahatékonysági ellenőrzési feladataihoz kapcsolódó adatszolgáltatásokról adott ki rendeletet a Hivatal elnöke.

A 17/2020. (XII. 21.) számú MEKH rendelet az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtási rendeletének (122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet) módosításaival együtt az EKR rendszer végrehajtásának részletes szabályait tartalmazza.

A rendelet az éves végsőenergia-megtakarítási kötelezettség megállapításához szükséges adatszolgáltatás, illetve az elért energiamegtakarítás bejelentésének tartalmát és formáját írja elő. Emellett rendelkezik az energiamegtakarítás megállapítása céljából készített energetikai audit kiegészítő kötelező tartalmi elemeiről és a Hivatal ellenőrzési feladatainak ellátásához az alternatív szakpolitikai intézkedések végrehajtó hatóságainak adatszolgáltatásáról.

Az éves energiamegtakarítási kötelezettség megállapítása érdekében a kötelezetteket a törvénymódosítás által nyert felhatalmazása alapján a Hivatal 2021. január elején adatszolgáltatásra hívja fel. Az adatszolgáltatás tárgya a 2019-ben általuk (vagy jogelődjük által) forgalmazott energia és üzemanyag mennyisége. A földgáz- és villamosenergia-kereskedelmi engedélyesek adatszolgáltatása a Hivatal hatósági adatgyűjtésére szolgáló Energia Információs Adattárába történik 2021. január 20-ig. Az üzemanyag-forgalmazók a 45/2016. (XI. 29.) NGM rendelet által nyilvántartani előírt forgalmazási adatokat az EKR rendszeren keresztül szolgáltatják a Hivatal részére január 30-ig.

A 17/2020. (XII. 21.) számú MEKH rendelet ide kattintva érhető el.

(forrás: enhat.mekh.hu)

Energetikai szakreferens