Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Villamos energia piaci beszámoló - 2021. 07

villamos aramTavaly júliusban éppen enyhe járványügyi korlátozások jellemezték Európát. Ehhez képest a 2021-es júliusi aggregált nettó fogyasztás 4,6%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest és 0,3%-kal alacsonyabb 2019 júliusához képest. Magyarországon az európai átlagnál magasabb volt a nettó fogyasztás változása (7,4%).

A spot árak éves csúcsra emelkedtek, a német ár több, mint a duplája (271%) a tavaly júliusi árnak. Az árak emelkedését továbbra a tavalyinál magasabb kereslet, az emelkedő tényezőárak, valamint az alacsony megújuló termelés és az egyre drágább fosszilis termelés növekvő súlya okozta.

Az öt legnagyobb piacot együttesen tekintve a szénerőművek termelése 36%-kal, a nukleáris erőműveké 18%-kal volt magasabb, mint 2020 júliusában. A német piacon újra beindult a gáz-szén helyettesítés. A megújuló termelés nagysága stagnált, ezen belül a naperőművi és vízerőművi termelés emelkedett, a szélerőművek termelése továbbra is alacsony, 11%-kal csökkent az előző év azonos időszakával összevetve.

Hazai termelés és fogyasztás

A júliusi bruttó fogyasztás ötéves csúcsra emelkedett, 2020. júliushoz képest 7,5%-kal volt magasabb. A rendszerterhelés maximuma több napon is ötéves csúcsot döntött.  A hőmérséklet- és munkanaphatással korrigálva 5%-kal volt magasabb a fogyasztás, mint az elmúlt év júliusában.
A termelés 2,6%-kal volt magasabb, mint egy éve. A nukleáris és lignit alapú termelés csökkent, a gáz egységek és naperőművek termelése emelkedett. A hazai termelés 46,9%-át nukleáris, 12,8%-át korszerű CCGT, 11,1%-át lignit, 9,5%-át alacsonyabb hatékonyságú gáztüzelésű erőművek biztosították, a naperőművek súlya 11,3% volt.

 

Másnapi árak alakulása

A régiós másnapi árak továbbra is nagyon magasak.

 

arak alakulasa 202107

 

1. ábra: MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA A KORÁBBI ÉVEKHEZ KÉPEST MAGYARORSZÁGON

 

Csak a hónap utolsó hetében csökkent a Németországhoz kapcsolódó piacokon az ár az akkor magas szélerőművi termelés miatt. Ekkor viszont a magyar-román ár elszakadt a némettől az erős balkáni kereslet miatt. Ebben a hónapban kiugróan magasak voltak az árak a magyar másnapi piacon is. A Covid utáni keresleti hatáson kívül számos tényező hatása volt megfigyelhető ebben. Az első két héten a hőhullám kifejezetten magas hazai kereslettel párosult, továbbá az utolsó héten nagyon erős volt a balkáni importigény is. Az erős román kereslethez hozzájárult a jellemzően alacsony szélerőművi termelés, ill. több napon az atomerőművi termelés is felére csökkent. A magas régiós árak kialakulásához hozzájárult az alacsony német szélerőművi termelés is, ami az előző év hasonló hónapjához képest 20%-kal volt kevesebb. Ezzel szemben a széntüzelésű erőművek termelése 50%-kal volt magasabb Németországban, mint tavaly ilyenkor. Ez a magas szénárakkal párosulva magas árakat eredményezett. 

masnapi zsinorar 202107

 

2. ábra: MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRA MAGYARORSZÁGON ÉS A RÉGIÓBAN

 

Tényezőárak és hosszútávú piacok

Júliusban leginkább a szén ára emelkedett, mintegy 8%-kal nőtt az ár. Ezt alapvetően arra vezetik vissza, hogy Kínában az aszályos időjárás és a gyengülő hazai termelés miatt erősen megnőtt a szén iránti kereslet. A földgáz ára is még érezhetően emelkedett, a többi tényező ára stagnált. A magyar éves termék ára is a némethez hasonlóan mozgott és 80 €/MWh áron fejezte be a hónapot, az árkülönbség egész hónapban 5 és 6 € között volt.

fundamentalis tenyezok 202107

 

3. ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁT BEFOLYÁSOLÓ FUNDAMENTÁLIS TÉNYEZŐK ALAKULÁSA

 

Kovetkezoeviarak 202107

 

4. ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA AZ EGYES KERESKEDÉSI HELYEKEN

 

(Forrás: mekh.hu)