Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Földgáz piaci beszámoló - 2021.08

gasA földgáz világpiaci árát továbbra is az általános kínálati hiány vezérli, és az ár – eltekintve az augusztus 14–19. közötti átmeneti visszaeséstől – folyamatosan növekszik. A kínálat érdemi növekedésére a piac továbbra sem számít, de elkezdődtek a spekulációk, hogy mikor zárul be az oroszok számára az észak-keleti átjáró, ugyanis ezt követően ismét Európa felé kell az LNG termékeit a piacra szállítani. A TTF októberi termék ára is követi a JKM-indexet. A JKM 2021. októberi szállítású LNG termék ára 46,72 €/MWh-ról 52,55 €/MWh-ig növekedett. Az év hátralévő időszakára, valamint 2022 első negyedévére az ázsiai piac további emelkedéseket áraz. Figyelembe véve, hogy a TTF csak követi az ázsiai piac emelkedését, továbbra is érvényesül az ázsiai energiahiány szívó hatása az LNG szállításokra, s minden szabad LNG forrás Ázsia irányába fordul.

 

foldgaz arak 2021.08

 

1. ábra: A FORWARD ÁRAK ALAKULÁSA A VILÁG FŐ PIACAIN

A 2021. augusztusi spot árak – néhány nap kivételével – ismételten erőteljes növekedésre váltottak. Az árak növekedését a kínálat hiánya mellett a földgázüzemű erőművek igénye, az orosz vezetékeken tartott TMK miatti korlátok, valamint az Északi Áramlat indulása körüli bizonytalanságok növelték.

foldgaz spot arak 2021.08

 

2. ábra: SPOT GÁZÁRAK ALAKULÁSA A CEEGEX-EN ÉS A MEGHATÁROZÓ EURÓPAI PIACOKON

A következő(szeptember) havi termék átlagára követte a spot piaci folyamatokat. Összességében 7,67–8,2 €/MWh növekedés alakult ki a hónapban a jelentős kínálati hiány miatt.

Augusztusban az éves termék árában is emelkedésre került sor, a növekedés mértéke továbbra is kétszeres mértékű a 2022. termék esetében a 2023. termékhez viszonyítva. A 2022. éves termék a TTF-en 33,49 €/MWh, illetve a CEGH-en 33,85 €/MWh értéken zárta a hónapot.

foldgaz eves arak 2021.08

 

3. ábra: AZ ÉVES TERMÉK ÁRA A KÜLÖNBÖZŐ NYUGAT-EURÓPAI PIACOKON

A 2022. éves földgáztermék árát befolyásoló tényezőárak közül az olaj kivételével minden termék jelentősen növekedett. A szén 96,47 €/MWh értéken zárt, ez 21%-os emelkedés, a szén-dioxid-kvóta ára 60,17 €/MWh áron, ez 11%-os emelkedés. Az olaj ára 3%-ot csökkent. A Brent olaj árjegyzése a hónap legvégén 71 $/hordó volt.

foldgaz fundamentalistenyezo arak 2021.08

 

4. ábra: A 2022. ÉVES TERMÉK ÁRÁT BEFOLYÁSOLÓ FUNDAMENTÁLIS TÉNYEZŐK ALAKULÁSA

Augusztusban a források volumene az előző évihez képest növekedett és az előző hónappal azonos szinten alakult. A forrás szerkezetét tekintve a korábbi hónapok tendenciája folytatódott, az LNG import minimális mértékben (1 TWh) tudott növekedni az ázsiai és dél-amerikai kereslet elszívó hatása miatt. Az afrikai és a norvég import 5, illetve 3 TWh-val csökkent, az orosz import 7 TWh-val növekedett az előző hónaphoz képest, de továbbra is alacsonyabb, mint egy éve volt. A kínálati hiányt jelzi, hogy az európai tárolók augusztusi töltöttsége a 2018–2020 közötti átlagos
szinthez képest 19% ponttal alacsonyabb.

(Forrás: Mekh.hu)