Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Villamos energia piaci beszámoló - 2021. 08

villamos energia piaci beszamoloA 2021-es augusztusi aggregált nettó fogyasztás (28 európai ország adatai alapján) az előző év azonos időszakához képest 2,3%-kal, 2019 augusztushoz képest 0,5%-kal volt magasabb. Magyarországon 2021. augusztusban az európai átlagnál alacsonyabb volt a nettó fogyasztás növekedése (+1,4%), 2019 azonos időszakához képest 1,9%-kal csökkent.

 

A júliusi árakat is meghaladva augusztusban éves csúcsra emelkedtek a DAM árak, a német ár több, mint a duplája (+237%) a tavaly augusztusi árnak. Az árak emelkedését a fosszilis erőművek számára magasabb tényezőárak és a magasabb kereslet biztosításához szükséges magasabb fosszilis termelés okozta.

Az öt legnagyobb piacot együttesen tekintve a nukleáris erőművek termelése 18%-kal, a szénerőművek termelése 5,3%-kal,volt magasabb, mint 2020 augusztusban. A magasabb kereslet ellenére a gáztüzelésű erőművek termelése aggregált szinten 29%-kal csökkent, az alacsony hatékonyságú gázos egységek a magasabb gázár miatt kiszorultak a piacról. A megújuló termelés nagysága 6,9%-kal emelkedett, a termelési volumene (46,1 TWh) a nukleáris (43,2 TWh) és fosszilis (37 TWh) erőművek termelését is meghaladta.

Az augusztusi bruttó fogyasztás 2,2%-kal volt magasabb 2020. és közel azonos volt 2016-19. augusztus hónapokhoz képest (4. ábra). A hőmérséklet- és munkanaphatással korrigálva 5%-kal volt magasabb a fogyasztás, mint az elmúlt év júliusában.
A termelés 6,4%-kal volt magasabb, mint egy éve. A nukleáris és naperőművek termelése emelkedett, a fosszilis termelés csökkent. A hazai termelés 46,7%-át nukleáris, 14,5%-át korszerű CCGT, 12%-át lignit, 7,4%-át alacsonyabb hatékonyságú gáztüzelésű erőművek biztosították, a naperőművek súlya ~11% volt.

A régiós másnapi árak továbbra is nagyon magasak. A magyar és román ár ehhez képest is magasabb volt, aminek fontos oka az északi importkapacitások (szlovák, osztrák) egyidejű jelentős csökkenése. Augusztusban együttesen mintegy 800 MW-nyi északi importkapacitás esett ki, ami 26 € spreadet jelentett a német-osztrák piachoz viszonyítva. 

Ebben a hónapban még tovább nőttek az egyébként is kiugróan magasak árak a magyar másnapi piacon is. Minden idők legmagasabb árait láthattuk, a magyar és román árak tartósan és nagy mértékben elszakadtak az egyébként is magas régiós áraktól. Az árakat ráadásul még csökkentette az , hogy az augusztus hűvösebb volt, mit a július: a havi átlaghőmérséklet több mint 3 fokkal alacsonyabb volt. 

villamos zsinorarak 2021.08

 

1. ábra: MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA A KORÁBBI ÉVEKHEZ KÉPEST MAGYARORSZÁGON

villamos masnapizsinorarak 2021.08

 

2. ábra: MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRA MAGYARORSZÁGON ÉS A RÉGIÓBAN

A német szélerőművi termelés szempontjából kedvező volt az augusztus, mintegy 30%-kal magasabb volt, mint az előző hónapban. Ez meglátszott a DAM árak alakulásában is, noha a havi átlagár még tovább emelkedett (82,9 €/MWh-ra, ami több mint 1 €-s növekedés), de volt egy olyan hétvégi nap (aug. 8.), mikor a magas szélerőművi termelés a korábbi évre jellemző módon nulla közeli szintre vitte le a német DAM árat.

A tényezőárak egymást erősítve nőttek, ami kiugróan magas jövő évi árakat eredményezett. Az ázsiai régió erős keresletet támaszt a szén és az LNG iránt, ez európában is növeli az árakat. Ehhez járul hozzá, hogy Oroszország az árnövekedés ellenére sem növelte szállításait, ami az alacsony tározói szintekkel együtt már ugrásszerű áremelkedéshez vezettek. 

villamos kovetkezoevi 2021.08

 

3. ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁT BEFOLYÁSOLÓ FUNDAMENTÁLIS TÉNYEZŐK ALAKULÁSA

A magyar éves termék ára is a némethez hasonlóan emelkedett, ráadásul az árkülönbség is nőtt a német piachoz képest, így a magyar jövő évi éves termék ára a hónap végére meghaladta a 90 €-s szintet.

villamos kovetkezoevi2 2021.08

 

4. ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA AZ EGYES KERESKEDÉSI HELYEKEN

(Forrás: Mekh.hu)