Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

megszünteti az ELMŰ-ÉMÁSZ a lakossági versenypiaci áramszerződéseit

elmu energiatarolasAz elszálló piaci áramárak miatt arról adott ki honlapján tájékoztatást az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt., hogy 2021. december 31. napjával „a jelenlegi piaci viszonyok miatt" megszünteti lakossági versenypiaci szolgáltatását.

Az érintett ügyfelek „villamos energia kereskedelmi szerződése megszűnik", így mindenképpen lépniük kell, mert jövő január elsejétől csak akkor biztosított az áramellátásuk, ha vagy visszatérnek az egyetemes szolgáltató szolgáltatásába (amely gyakorlatilag csak az MVM Next egyetemes szolgáltatása lehet), vagy addig leszerződnek egy versenypiaci kereskedővel. Mindkét esetben új szerződést kell kötnie az ügyfeleknek a villamosenergia-ellátás érdekében.

A hír azután érkezett, hogy szintén piaci okok (elszálló gázár) miatt az E.On bejelentette: november 30. napjával megszűnteti a lakossági versenypiaci földgázszolgáltatását és ott is lépnie kell az érintett lakossági körnek (amely feltehetően már csak egy csekély számú ügyfélkört jelent). Amint megírtuk: az E.On nagy valószínűséggel azért lépett, mert a cég már jóval drágábban kaphatja a gázt, mint ahogy azt a korábban a kötött versenypiaci szerződések keretében értékesítheti a lakossági ügyfeleknek, ezért inkább felmondja a szerződéseket tarifaváltozásra hivatkozva.

Érdemes megemlíteni, hogy a fenti ügy teljesen független attól, hogy az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt. 2021. augusztus 31-i hatállyal visszaadta a villamos energia egyetemes szolgáltatási engedélyét és így szeptember 1-től már az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. látja el az érintett lakossági kört árammal az egyetemes szolgáltatás keretében.

(Forrás: Portfolio.hu)