Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Villamos energia piaci beszámoló - 2021. 11

A 28 európai ország adatai alapján a 2021-es novemberi aggregált nettó fogyasztás az előző év azonos időszakához képest 4,1%-kal, 2019 novemberéhez képest pedig 0,8%-kal emelkedett. Magyarország nettó fogyasztása 0,6%-kal volt magasabb a 2020 novemberinél.

villamos energia piacNovemberben Spanyolország kivételével tovább emelkedtek a DAM árak. A novemberi német spot ár 137,4 €/MWh-val volt magasabb, mint tavaly novemberben. Az áremelkedéshez hozzájárult a magasabb fogyasztás, az alacsonyabb megújuló termelés, és fosszilis termelés nagyobb súlya, miközben az energiahordozók és CO2 kvóta ára tovább emelkedett.

Az öt legnagyobb piacon a nukleáris erőművek és a megújuló termelés alacsonyabb volt, mint 2020 azonos időszakában. Németországban a magas gázárak miatt továbbra is gáz-szén cserefolyamat zajlik. A többi négy országban a szénerőművi kapacitások alacsony volumene miatt elsősorban a gáztüzelésű erőművek termelése növekedett.

Novemberben a régiós árak együtt mozogtak és nagyon magasak voltak. Ennek oka alapvetően a magas tényezőárak, ill. az alacsony német szélerőművi termelés volt. Az árak akkor váltak csak el, mikor megnőtt a német szélerőművi termelés. A német szélerőművi termelés 8%-kal maradt el az előző novemberi szinttől, és 18%-kal volt alacsonyabb az októberi értéknél. A német ár csak akkor szakadt el számottevően a régiós áraktól, amikor átmenetileg megnőtt a német szélerőművi termelés. (november 5-7. és a 17-21. közötti időszak és nov. 30). A szélerőművi termelés 100-150 €/MWh ingadozást okozott a német árakban.

masnapi zsinorarak 202111

 

  

 

1. ábra:MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRA MAGYARORSZÁGON ÉS A RÉGIÓBAN 

masnapi zsinorarak Magyarorszagon 202111

2. ábra: MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA A KORÁBBI ÉVEKHEZ KÉPEST MAGYARORSZÁGON

A hónap során folytatódott a DAM piaci árak növekedése, a másnapi piacon újabb és újabb csúcsok dőltek meg. A novemberi havi átlagár elérte a 215,87 €/MWh-t. A másnapi zsinórár maximuma is 12 €/MWh-val emelkedve elérte a 282,87 €/MWh-s szintet. A legmagasabb órás ár 29-én 17 órakor volt, 421,84 €/MWh. Az ártüske kialakulásának oka az alacsony német széltermelés volt, így a teljes régióban ilyen magas volt az ár. A hazai kínálatot csökkentette a paksi karbantartás miatt kieső 500 MW kapacitás is, ami szintén hozzájárult a magas árak kialakulásához

Az osztrák piac a némettől elszakadva a magyar piaccal mozgott együtt. Az osztrák piac átlagosan 30€/MWh-val volt drágább a németnél, elsősorban a folyóvizes és tárolós villamosenergia-termelés alacsony szintje miatt.. A hónap utolsó napjaiban az osztrák árak jellemzően meghaladták a magyar másnapi árakat. Ezekben a napokban a magyar-osztrák kereskedelmi áramlás volt a domináns, sokszor teljes kapacitáskihasználással. Kimutatható az is, hogy a magyarosztrák irányú áramláshoz jellemzően hasonló nagyságrendű román-magyar áramlás kapcsolódott, amit a magas román szélerőművi termelés támogatott. 

Továbbra is nagy volatilitás és magas árszint jellemezte a tényezőárak piacát. Legjobban a CO2 kvótaár emelkedett, a hónap végén 25%-kal magasabb volt, mint október utolsó napján. A magas gázárak okozta gáz-szén csere, az alacsonyabb hőmérséklet, az átlagosnál alacsonyabb víztartalékok mind az árnövekedés irányába hatottak. A kőolaj árát a Covid-dal, míg a szénét pedig a kínai ár- és készletszabályozással kapcsolatos hírek mozgatták.  

fundamentális tényezők alakulása 202111

 

3. ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁT BEFOLYÁSOLÓ FUNDAMENTÁLIS TÉNYEZŐK ALAKULÁSA

 

A magyar éves termék ára novemberben is követte a német árat és annak volatilitását is. A spread tovább emelkedett és visszatért a 2020 elejére jellemző 12 €/MWh körüli szintre. Így a magyar ár 153 €/MWh szinten zárta a hónapot.

következőeviarak 202111

4.ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA AZ EGYES KERESKEDÉSI HELYEKEN