Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Földgáz piaci beszámoló - 2021.12

gazpiaci monitoring 202112Decemberben szélsőséges ingadozás jellemezte a nemzetközi árjegyzéseket. Az állandó ütemű növekedés után a hónap 2. felére rekordmagasságba szöktek az árak, majd a hónap eleji szint alá estek. A JKM 148,94 €/MWh-val, a TTF 179,89 €/MWh-val érte el a havi legnagyobb értéket. Az árkiugrást a hideg időjárás, a kínálati szűkösség, valamint a szélcsendes időjárás és a nukleáris erőművi kapacitások kiesése miatti addicionális európai erőművi kereslet együttes hatása okozta. Az év végén a meleg időjárás hatására csökkent az árnyomás a piacokon. A hónap közepén az európai piacok egy hétig a JKM árak fölé emelkedtek, átmenetileg 30 €/MWh-t meghaladó spread alakult ki a két piac között.

forward  arak 202112

1. Ábra: A FORWARD ÁRAK ALAKULÁSA A VILÁG FŐ PIACAIN

 

Az európai piacok 2021 decemberben a spot árak erőteljes kilengése után 10 €/MWh-val alacsonyabb szinten zárták a hónapot. A volatilis áralakulást a politikai bizonytalanságok – Északi Áramlat-2 engedélyezése, orosz–ukrán konfliktus – mellett az orosz források csökkenése (Yamal és ukrán irányból) és a változékony időjárás – hónap eleji hideg, hónap végi meleg – okozta.

spot gazarak 202112

 

2. ábra: SPOT GÁZÁRAK ALAKULÁSA A CEEGEX-EN ÉS A MEGHATÁROZÓ EURÓPAI PIACOKON

December hónapban is folytatódott a piacok közötti spread rendkívüli volatilitása. Legnagyobb mozgás ismételten a CEEGEX–CEGH és CEEGEX–TTF relációban alakult ki, a CEGH és TTF árak szorosabban követték egymást. A CEEGEX–CEGH spread 24 napon volt negatív tartományban. A hazai piaci árak volatilitását meghatározta a szerb kereslet. Decemberben az éves termékek ára követte a spot piaci folyamatokat. A 2022. éves termék ára közel 33 €/MWh emelkedéssel zárt. A 2022. éves földgáztermék ára kisebb amplitúdóval, de követte a spot piaci ingadozásokat.

eves termek ara 202112

 

3. ábra:AZ ÉVES TERMÉK ÁRA A KÜLÖNBÖZŐ NYUGAT-EURÓPAI PIACOKON

 

A gáztermék árát befolyásoló tényezőárak közül decemberben a szén ára 10%-kal csökkent, a szén-dioxid-kvóta ára 7%-kal, az olaj ára 15%-kal nőtt. A szén-dioxid-kvóta ára 80,23 €/t értéken, a szén 99,27 $/t áron zárta a hónapot. A Brent olaj árjegyzése a záráskor 79,3 $/hordó volt.

fundamentálistenyezők 202112

4. ábra: A 2022. ÉVES TERMÉK ÁRÁT BEFOLYÁSOLÓ FUNDAMENTÁLIS TÉNYEZŐK ALAKULÁSA

 

Decemberben a források volumene (379 TWh) az előző évivel megegyező volt, az előző hónaphoz képest (360 TWh) emelkedett. Novemberhez képest az orosz import 8%-kal nőtt, annak ellenére, hogy a Gazprom elektronikus értékesítési platformján továbbra sem történt értékesítés. Az egy évvel korábbi szinttel összevetve az orosz import 23%-kal volt alacsonyabb. Az afrikai vezetékes forrás nagysága az előző havi szinten maradt, Spanyolországba már csak a megnövelt kapacitású Medgaz vezetéken érkezik gáz Algériából. A Magreb vezeték kiesett kapacitását LNG szállítással kompenzálja Algéria. A TAP vezetéken érkező import nem változott, azonban az LNG import továbbra is nőtt, 4 TWh-val az előző hónaphoz képest. A magas árak ösztönözte norvég rugalmas forrás rekordnagyságot ért el. Éves összehasonlításban 9%-kal, novemberhez képest 6%-kal nőtt.

 

(forrás:mekh.hu)