Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Villamos energia piaci beszámoló - 2022.03

letltsMárciusban az öt legnagyobb piac aggregált fogyasztása 1,5%-kal volt alacsonyabb, mint 2021 februárjában. A magyar fogyasztás nőtt (+1,9%), míg az aggregált közép-európai régiós kereslet viszont összességében stagnált (+0,2%). A tényezőárak drágulása következtében szinte valamennyi régióban jelentősen emelkedtek a másnapi árak tavaly márciushoz képest. A 2022. márciusi magyar DAM ár a magas árak közé tartozik, az ötödik legmagasabb volt.

Az öt legnagyobb piac termelése 1,3%-kal csökkent tavaly márciushoz képest. A termelési mixen belül csökkent a megújuló (34,9% => 31,1%) és a nukleáris (27,6% => 24,8%) termelés súlya, míg a fosszilisé (31,2% => 37,4%) nőtt. A nukleáris termelés csökkenése a német és francia termelés csökkenéséből adódik. Franciaországban a 61 GW-os nukleáris termelési kapacitásból 19 GW nem termel. A megújuló termelés súlyának csökkenésében pedig érződik a német szélerőművi termelés visszaesése.

A hazai bruttó fogyasztás 2%-kal nőtt az előző év március hónapjának fogyasztásához képest. Az időjárási és munkanaphatásokat kiszűrve 1,85%-os a növekedés, a hónap eleji hideg időjárás miatt. A havi maximum rendszerterhelés is magasabb volt, mint 2021 azonos időszakában, és meghaladta a 2018-2020 közötti időszak összes márciusának maximális szintjét is. A rendszerterhelési maximumok összekapcsolódtak a hideg napokkal (márc. 7., 10., 11.).
A hazai termelés 3,4%-kal volt magasabb, mint 2021. márciusban. A karbantartásról visszatérő Paksi erőmű termelése megegyezett a tavalyi év márciusának a termelésével, viszont a Gönyűi és csepeli erőmű karbantartása miatt érezhetően csökkent a korszerű kombinált ciklusú erőművek termelése (12%-kal). A nukleáris egységek a magyar termelés 48%-át biztosították, a naperőművek súlya mintegy 4% volt. A fosszilis egységek közül a korszerű CCGT súlya 7%-ra esett
vissza, alacsonyabb hatékonyságú gáztüzelésű egységeké az előző hónap szintjén maradva 13%, míg a ligniterőműveké 9% volt. 

A Gönyűi és a Csepeli CCGT karbantartása meghatározta a földgázüzemű termelést márciusban, az előző havi esetenként 1500 MW-ot is elérő termelés jellemzően az 1250 MW-ot sem érte el és többször beesett 705 MW alá. A Gyönyűi Erőmű a legmagasabb árat hozó 2. héten nem működött, ill. a 4. héten a Csepeli Erőmű sem üzemelt. Ennek ellenére a Dunamenti G3 csak a 4. héten termelt. A Csepeli CCGT kihasználtsága, mikor termelt, magasabb volt mint februárban. A hőigényeket is biztosító BERT-es egységek, a Debreceni és Nyíregyházi CCGT-k továbbra is magas kihasználtsággal üzemeltek. A kisebb gázmotoros egységek termelése a hónap 2. hetében kiugróan magas volt, amivel mintegy 100 MW-nyi kapacitást pótoltak a kieső gyönyűi kapacitásokból.

Az árak alakulása során extrém magas árakat láthattunk ismét. A hónap során két időszak volt, amikor a megugró német szélerőművi termelés mérsékelni tudta az árakat. Ebből az március 10-13. közötti időszakban ez a csökkenés megmaradt a német piacon, ui. lecsökkent a német-cseh határkeresztező kapacitás. A harmadára csökkenő német szélerőművi termelés nem tudta csökkenteni az extrém magas földgázárak okozta magas árakat. Két olyan időszak volt összesen, amikor legalább 20 ezer MWh volt a napi átlagban az órás termelés. Ekkor el is vált a német ár a régió többi áraitól.  A magas földgázárak meghatározták a HUPX DAM árait is. Március 8-án a 19 órás ár az egész régióban, így Magyarországon is, 700 €/MWh volt. A földgázárak mérséklődése aztán az árak csökkenéséhez vezetett, azonban így is 200 €/MWh felett alakult a napi átlagár.

masnapi zsinor termek 202203

 

1. ábra: MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRA MAGYARORSZÁGON ÉS A RÉGIÓBAN

 

A jövő évi tényezőárak továbbra is az orosz-ukrán háború határozza meg. Március elején a tényezőárak extrém megnövekedése, ill. volatilitása kihatott a villamosenergia árára is. A volatilitásra jellemző, hogy a szén ára március elején 3 nap alatt nőtt 30%-ot, majd március közepére 30%-ot csökkent. Fontos kiemelni, hogy a CO2 kvóta ára ezzel ellentétesen mozog: ugyanezen időszakok alatt 15%-os csökkenést, ill. 30%-os növekedést produkált. 

fundamentalis tenyezo 202203

2. ábra:A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁT BEFOLYÁSOLÓ FUNDAMENTÁLIS TÉNYEZŐK ALAKULÁSA


A magyar éves termék ára követi a német termékét. A spread a 6 €/MWh-ról 8 €/MWh-ra nőtt, a forgalom minimális volt.

kovetkezo evi termek 202203

3. ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA AZ EGYES KERESKEDÉSI HELYEKEN

 

(forrás: mekh.hu)