Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Villamos energia piaci beszámoló - 2022.04.

villamos energia 202204Az öt legnagyobb piac aggregált fogyasztása 2%-kal alacsonyabb volt 2022 áprilisában az előző év azonos hónapjához képest. A közép-európai régió fogyasztása is csökkent (3,2%-os volt a csökkenés), Magyarországon nem változott a fogyasztás nagysága, ami vélhetően az április eleji hűvösebb időjárásnak és a rögzített lakossági áraknak köszönhető. 


A tényezőárak drágulása következtében szinte valamennyi régióban jelentősen emelkedtek a másnapi árak tavaly áprilishoz képest, noha az árak az előző hónaphoz képest 80– 100 €-val alacsonyabbak voltak, ami a stabilizálódó, noha továbbra is nagyon magas gázárnak, ill. a magasabb megújuló termelések köszönhető. A 2022. áprilisi magyar havi DAM átlagár a hetedik legmagasabb volt.

 

masnapi zsinortermek ara 202204

 

1. ábra: MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA A KORÁBBI ÉVEKHEZ KÉPEST MAGYARORSZÁGON

Az öt legnagyobb piac termelése 1,7%-kal csökkent tavaly áprilishoz képest. A termelési mixen belül nőtt a megújuló termelés aránya (32% => 37%), míg a nukleáris (26,9% => 23,2%) és a fosszilis (33,6% => 32,7%) csökkent. A nukleáris termelés csökkenése továbbra is a német és francia termelés csökkenéséből adódik. Franciaországban a 61 GW-os nukleáris termelési kapacitásának április végén már a fele nem üzemelt a tervezett javítások és nem tervezett technológiai problémák miatt.

Az áprilisi hazai bruttó fogyasztás a 2021. áprilisi szinten alakult. A havi maximum rendszerterhelés magasabb volt, mint 2021 azonos időszakában. Ez ebben a hónapban is a hó elejéhez kapcsolódó átlagosnál hidegebb időjáráshoz kapcsolható. Ez különösen a hónap első napjaira volt igaz, április 5-ig a fogyasztás becsléseink szerint mintegy 5,7%-kal volt magasabb az átlagosnál hidegebb időjárás miatt. A hazai átlagos órás termelés 9%-kal volt alacsonyabb volt, mint márciusban. A paksi erőmű ebben a hónapban végig zsinór üzemmódban termelt, míg a Dunamenti G3 karbantartása jelentősen csökkentette gáztüzelésű erőművek termelését. A naperőművi termelés intenzív növekedését jelzi, hogy április 13-án a napi maximális teljesítmény 1806 MW volt, ami abszolút rekord, miközben a tavalyi év maximuma augusztusban 1407 MW volt. Ezt a szintet idén már februárban meghaladta a magyar termelés.

Áprilisban mintegy 4%-kal csökkent a TIT havi átlagos értéke. A legnagyobb csökkenés a korszerű földgáz tüzelésű erőművek esetén volt, ezt a Dunamenti G3-as április elején elkezdődött és június közepéig tartó karbantartása okozta. A megújulók termelési kapacitása 10%-kal nőtt, a többi típushoz tartozó termelési kapacitás nagysága lényegében nem változott. A paksi erőmű 1-es gépegységében 1 napig volt előre nem tervezett kiesés április 24-én.

Az előző hónaphoz képest stabilabb árak alakultak ki áprilisban a másnapi árak piacán. Ehhez hozzájárult a magasabb szélerőművi termelés, a húsvéti ünnepekhez tartozó több munkaszüneti nap, ill. a földgázárak extrém kilengésének megszűnése. 

masnapi zsinortermek ara a regioban 202204

 

2. ábra: MÁSNAPI ZSINÓRTERMÉK ÁRA MAGYARORSZÁGON ÉS A RÉGIÓBAN

A német szélerőművi termelés mintegy 50%-kal nőtt áprilisban az előző hónaphoz képest. Ez különösen a hónap első részében csökkentette az árakat, amelyek további mérsékelt szintjéhez hozzájárultak a hónap második részében megtartott ünnepek. Az utolsó héten a német szélerőművi termelés csökkenésével a régió árai ismét egy szintre kerültek. Márciushoz képest egyértelműen csökkenő tendenciát láthatunk a magyar DAM árakban is. Az átlagos árszint a februári szintre esett, és ellentétben a március hónappal, a hétvégéken, az ünnepnapokhoz kapcsolódóan, markánsan alacsonyabb ár alakult ki. Munkanapokon az árak 200–250 € közötti szinten alakultak. 

fundamentális tenyezok villamosenergia 202204

3. ábra: A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁT BEFOLYÁSOLÓ FUNDAMENTÁLIS TÉNYEZŐK ALAKULÁSA

A jövő évi tényezőárak alakulását továbbra is egyenletes növekedés jellemezte. A szén ára 16%-kal, a gáz ára 14%-kal, az olaj ára pedig 5%-kal nőtt. Ebben a hónapban a CO2 - kvóta ára is nőtt mintegy 8%-kal és a villamos energia ára elérte a 200 €/MWh-t. A piac továbbra is elhúzódó geopolitikai konfliktusra és energiapiaci hatásokra számít.

villamos energia jovo évi termek ara 202204

 

 

4. ábra:A KÖVETKEZŐ ÉVI ÉVES TERMÉK ÁRÁNAK ALAKULÁSA AZ EGYES KERESKEDÉSI HELYEKEN

A magyar éves termék ára követi a német termék árát, a magyar ár stabilan 4-5% körüli szinttel haladja meg a német árét. Így a magyar-német spread abszolút nagysága folyamatosan nő, jelenleg 10 €/MWh körül áll.

(forrás: mekh.hu)