Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Idén is csökkent a hazai áramfogyasztás

energiafogyasztasA Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. közlése szerint az idén várhatóan 1,3%-kal esik vissza a magyarországi áramfogyasztás. Bertalan Zsolt, a társaság vezérigazgatója hozzátette, hogy az idei éves fogyasztáson belül az átlagos importhányad kb. 20%-ot tesz ki - számol be az MTI. 

 

Elmondta: a hazai villamosenergia-felhasználás várhatóan 1,3 százalékkal elmarad a tavalyitól. A felhasználás sok tényezőtől függ, így például jelentős mértékben az időjárástól. Az enyhe november négy százalékos elmaradást okozott az előző évihez képest - jegyezte meg a vezérigazgató. 

Bertalan Zsolt kitért arra, hogy a villamosenergia-fogyasztást illetően a téli csúcs várhatóan elmarad az előző évitől. Az idei legmagasabb téli fogyasztás 6384 megawatt volt. A nyári csúcs (6288 megawatt) viszont magasabb volt a tavalyinál. Az idén is folytatódott az a tendencia, hogy közelít egymáshoz a téli és nyári fogyasztás. 

A szükséges kapacitások rendelkezésre álltak, az ellátásbiztonságot a MAVIR tudta garantálni, húzta alá Bertalan Zsolt. Tájékoztatása szerint az importigény 10-30 százalék között mozgott, de az átviteli hálózat megfelelően kiépített ahhoz, hogy a villamos energia beszerzés zökkenőmentes legyen. 

Bertalan Zsolt a fontosabb beruházások között említette a Debrecen Józsa 400/120 kilovoltos alállomás létesítésének elkezdését, a Dunamenti 220/120 kilovoltos alállomás rekonstrukciójának megkezdését. Elkezdődött a Dunaújváros melletti 400/120 kilovoltos alállomás létesítéséhez szükséges engedélyek beszerzése és a gödöllői 400 kilovoltos alállomás létestésének előkészítése is. 

Emlékeztetett arra, hogy 2012. szeptember 11-én megtörtént a cseh-szlovák-magyar villamosenergia-piacok összekapcsolása. A piac összekapcsolása beváltotta a hozzá fűzött reményeket - mondta. 

A cégvezető kiemelte, hogy a MAVIR egyre nagyobb szerepet vállal az energetika innovatív megoldásainak alkalmazásában és elterjesztésében. Példaként említette a jövő évre tervezett nagyszabású smart-metering, azaz okos mérés projekt elindítását.

(forrás: portfolio.hu)