Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Energiahatékonyság - tanúsított települések

Új energiaügyi tanúsítási rendszert és erre épülő szolgáltatást vezetett be Magyarországon a TÜV Rheinland InterCert Kft. települések és vállalkozások számára.

Az úgynevezett Energiabarát Települések Minősítési Rendszert (EBaT) a német tulajdonú cég a terület magyarországi szakértőinek a bevonásával alakította ki. Az energetikai költséghatékonyság, az energiabeszerzési lehetőségek, az energiaszolgáltatás biztonsága, az energiarendszer operatív működtetése nem csupán a gyártó cégek életében vet fel napi kérdéseket. Egy adott település, közösség élhetőségi mércéje, hogy mennyire ismeri és veszi komolyan az energiával kapcsolatos kiszolgáltatottságát, sebezhetőségét, továbbá milyen kötelezettségei vannak ezzel kapcsolatban önmaga és más, a környezetében lévő települések iránt.

A hatékony energiagazdálkodás mindenekelőtt megköveteli az energia felhasználásának és az energia pazarlásának felmérését, ezek ismeretében határozhatóak meg a lehetséges energiatakarékossági lépések és alakítható ki a megfelelő energiastratégia.


Egy település egészére vetítve azonban egy teljes körű energetikai felmérés sok-sok összetevőből álló, időigényes feladat, amely az önkormányzati alkalmazottak számára napi tevékenységük elvégzésén felül túl nagy terhet jelent.
Gyakran szembesülhetünk azzal a problémával is, hogy egy adott közösség vezetősége csak a saját megbízatása idejére kalkulál, amely az esetek többségében csupán pár éves időintervallumot jelent. Így az energia megtakarítására irányuló, hosszú távú döntések rendszerint háttérbe szorulnak. További gondokat okozhat, hogy hiába születik meg az elhatározás, a döntéshozók többnyire nem rendelkeznek kellő információval ahhoz, hogy kiválasszák azt a technológiát, amellyel valóban növelhető az energiahatékonyság.


A TÜV Rheinland InterCert Kft. Energia Kompetencia Központja az elmúlt hónapokban olyan rendszert hozott létre, amely igyekszik segítséget nyújtani az önkormányzatoknak az energetikai adottságaik, jellemzőik feltérképezésében. Ennek a segítségével egyszerűen meghatározhatók a szükséges lépések, ellenőrizhetők a folyamatok és összehasonlíthatók az elért eredmények.

A minősítési folyamat az infrastruktúra és az épületek vizsgálata mellett további öt területen tár még fel auditálható, számon kérhető adatokat, információkat – ezek a településirányítás, a gazdasági szereplők, a közlekedés, az elhivatottság és a településbiztonság.


„Miért fontos a települések és a közösségek számára a hatékony energiagazdálkodás? Ennek révén átlátható módon tarthatják kézben az energiaköltségeket. A tevékenységek ellenőrizhető, nyomon követhető konkrét adatokká válnak, ennek alapján a települések teljesíteni és igazolni tudják a különböző – uniós, hatósági, illetve a környezetvédelem által támasztott – követelményeket. Energetikai helyzetük ismeretében pedig folyamatosan javítani tudnak a települést érő környezeti terhelésen" – mondja Thurnay Bence, a terméktanúsítási üzletág igazgatója.

„Nem mellékes az a szempont sem, hogy egy jól szervezett, hatékony energiagazdálkodást folytató település vonzó célpont a befektetőknek, a vállalkozásaik megvalósításához helyszínt kereső beruházóknak éppúgy, mint az ideális életteret kereső magánemberek számára. Az energiahatékonysági vizsgálat költsége több mindentől, köztük a településmérettől is függ. A vele elérhető megtakarítás viszont mindenképpen pozitív szaldót eredményez" – teszi hozzá.
A TÜV Rheinland InterCert Kft. az új energiaügyi szolgáltatást elsőként három hazai önkormányzatnál – Hosszúhetény, Pécs és Veszprém – tesztelte. A települések polgármesterei a napokban országos konferencia keretében vehették át az Energiabarát Település tanúsítványt.

(forrás: http://www.muszaki-magazin.hu/)