Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Energiatermelés plazmával

 

Egy plazma eszköz forradalmasíthatja az energiatermelést és a tárolását - A Missouri Egyetem mérnöke Randy Curry és csapata kidolgozott egy módszert mellyel plazmát képesek előállítani és kontroll alatt tartani, és az ötlet forradalmasíthatja az amerikai energiatermelést és a tárolást.

Az anyagoknak a gáznemű, a folyékony és a szilárd halmazállapot mellett létezik egy negyedik állapota is, a plazmaállapot. A tűz (vagyis inkább a láng) és a villámlás az ismert példák a plazmaállapotra. A földi élet pedig függ attól az energiától, melyet a Nap belsejébenlévő plazma állít elő fúziós reakciók által.

Curry eszköze egy kb. fél méteres plazmagyűrűt állít elő. A plazma nem bocsát ki káros sugárzást, és az emberi létre teljes mértékben biztonságos, habár a plazma magasabb hőmérsékletet, mint a Nap felszíne. Curry módszerének a sikere a plazma által keltett mágneses mezőben rejlik, mely képes összetartani és gyűrűvé formálni, amíg a levegőben
lebeg.

A szabad levegőn való plazma előállítása a fizikában a „Szent Grálhoz" hasonló – mondta Randy Curry, a Missouri Egyetem Mérnök Karának villamosmérnök és számítástechnikai professzora. – Plazmát létrehozni vákuum csőben, erős mágnesekkel körülvéve nem egy nagycsoda, laborok tucatjai képesek rá. A mi újításunk abban rejlik, hogy a plazma saját magát tartja egyben, miközben a normál légkörben tartózkodik, és ehhez nincs szüksége semmiféle határoló felületre.

A Missouri Egyetemen található plazma berendezés bővíthető, a professzor szerint jóval nagyobb mennyiségű energia előállítására is alkalmas lenne. Megfelelő kutatási támogatás mellett három-öt éven belül kifejleszthetnének egy újabb berendezést, mely érzékelhetően kisebb méretekkel rendelkezik. Megjegyezte, hogy régi, elavult technológiák alkalmazásával építették meg a plazma generátor prototípusát. Korszerűbb és miniatürizált alkatrészek felhasználásával az eszköz egy kenyértartó méretére csökkenthető.

(forrás: muszakiak.hu)