Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Napi 30 dollárból világítják ki a San Franciscó-i óriáshidat

Bemutatták San Francisco legújabb turistalátványosságát, a várost az öböl túlpartján fekvő Oaklanddel összekötő Bay Bridge híd új díszkivilágítását. A 25 ezer ledből álló világítás a világ legnagyobb művészi fényinstallációja lesz, mivel a fényforrásokat egyenként lehet majd számítógéppel vezérelni, így animációk, fényjátékok futhatnak a hídon.

A teljes világítás megépítése és felszerelése 8 millió dollárba kerül, amiből eddig 6 millió áll a tervező művészcsoport rendelkezésére. Ennek nagy része szilícium-völgyi milliomos hírességek adományaiból jött össze, jelentős összeggel támogatta a projektet többek között a Yahoo vezérigazgatója, Marissa Mayer, a Gmail vezető fejlesztője, Paul Buccheit, és a facebookos játékokban utazó Zynga vezetője, Mark Pincus is. Egy most indult akcióban bárki örökbe fogadhat egy led-et a 25 ezerből, mindössze 50 dollárért.

Az építés költségei ugyan magasak, a fenntartás azonban az energiatakarékos (egy led mindössze 1 wattot fogyaszt) fényforrásoknak hála, kellemesen alacsony, napi 7 órás üzemidővel számolva két évre 22 ezer dolláros villanyszámlával számolnak a szervezők. Ez mindössze napi 30 dollárt, vagyis nagyjából 7000 forintot jelent. A város vezetése egyelőre 2015-ig adta meg az engedélyt a híd kivilágítására, a tervek szerint minden este szürkületkor kapcsolják be, és hajnali kettőig tart a show.

A fényshow-t egy egyszerű notebookról lehet majd vezérelni, és a projekt szervezői örömmel fogadnak ötleteket és terveket az internet népétől is arra, hogyan animáljon és villódzzon a 25 ezer led. A teszt jól sikerült, a tevek kész vannak, így az egész munka legnehezebb része következik most, a fényforrások és a kábelezés felszerelése. A hídon kétszer öt sávban az I-80-as autópálya halad át, azon pedig napi 280 ezer autó, így a világítás beüzemelési munkához csak éjszakánként egy sáv lezárását engedélyezte a város vezetése.

Bár a turisták általában csak a Golden Gate-et ismerik a San Francisco-i öböl hídjai közül, a helyiek számára a Bay Bridge legalább olyan fontos. A több mint 7 kilométer hosszú hidat 1933-ban kezdték el építeni, és fél évvel a Golden Gate előtt, 1936 őszén adták át. A díszkivilágítás nem fog az egész hídon végighúzódni, csak a San Franciscó-i hídfőtől az öbölben fekvő Treasure Island szigetig. Ez a sziget (egyébként a híres kalandregényről, a Kincses szigetről kapta a nevét) sokáig az amerikai haditengerészet tulajdona volt, aztán megvette a város, és most 1,5 milliárd dolláros költséggel építik tele lakóparkokkal, hotelekkel és bevásárlóközpontokkal.

(forrás: index.hu)