Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Energiatermelő útburkolat

Az útburkolat begyűjti a hosszútávfutók energiáját. A résztvevők energiát fognak termelni a Boston Maraton utcai futóversenyén. Egy napon az atléták energiáját képesek leszünk megcsapolni, hogy működtessük akár a rendezvény multimédiás eszközeit.

 

energiatermelo ut

 

 

A közelmúltban a Párizs Maraton is bizonyította, hogy az elv működőképes a gyakorlatban is. A verseny szervezői az útvonal egyes pontjaira speciális gumilapokat fektettek, melyeket a londoni székhelyű Pavegen Systems gyártott újrahasznosított kamion abroncsokból. A borítás a lábdobbanások mozgási energiáját képesek feldolgozni, és átalakítani csekély elektromossággá.


A lapok lépésenként akár 8 watt energiát képesek generálni. Kétségtelenül ez elenyésző. De 40.000 futó esetén ez már elegendőnek bizonyult, hogy a kivetítőket és jelzőtáblákat a verseny útvonala mentén működtetni tudják. Kezdetnek nem is rossz.


Hasonló ötleteket láthattunk már korábban is (emlékeznek az energiatermelő táncparkettre ?), de a technológiának még nagy lépéseket kell tennie, mielőtt megbízható befektetésnek bizonyulna. A lapok mostani 76 dolláros árának még drasztikusan kell csökkennie, a hatékonyságnak pedig nagymértékben kell javulnia.


A Pavegen tovább dolgozik az eszköz fejlesztésén, és igyekszik minél inkább megismertetni az ötletet más nagy utcai futóversenyeken keresztül. Esetleg újabb felhasználási lehetőségeket is találnak a jövőben a versenyzők és a szurkolók kiszolgálására.


(Forrás: muszakiak.hu)