Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Energiatermelő ablak

A DSC egy harmadik generációs fényintenzitás hatására elektromosságot termelő rendszer, mely a mesterséges fotoszintézis elvén alapszik. A rendszert üveg vagy fém felületen lehet a legjobban alkalmazni. A nanotechnológia bevetésével létrehozott réteg a sima felületeken egyszerűen kialakítható. A végeredmény egy napenergia hasznosításra alkalmas nagy egybefüggő felszín, mely felhős, ködös körülmények között is képes ellátni feladatát.

 

energiatermelo ablakok

 

 

A Dyesol egy olyan, ablakra felszerelhető innovatív napelem, ami a legígéretesebb találmány a szilikon felfedezése óta. A DSC kifejezés angol eredetű, a Dye Solar Cell szavakból került összevonásra. Ez egy teljesen új technológia, mely ideálisan alkalmazható függőleges felületeken is, akár félárnyékos körülmények között is.

 

Ablakba építhető napelem

A queenslandi Műszaki Egyetem kutatói nemrég jelentették be, hogy előállították a „Dyesol"-t, vagyis egy olyan innovatív napelemet, aminek segítségével az ablakok képesek lesznek energiát előállítani. Ezek a festékkel bevont napelemek jelentősen le tudnák csökkenteni a ház költségeit, sőt plusz energia termelésére is képesek lennének. A Dyesol-t úgy titulálták, mint a legígéretesebb találmány a szilikon felfedezése óta.

 

A modern építészetnek elég disszonáns a viszonya az ablakokhoz. Egyrészt szeretik használni, mivel fényt és világosságot visznek a belső helyekre, másrészt viszont a főbűnösnek szokták kikiáltani az energiaszámlák növekedésében, ugyanis többnyire itt távozik a meleg. A hagyományos válasz erre a problémára az, hogy meg kell növelni az ablakok szigetelőképességét. Az új megoldás szerint azonban nem a lyukakat kell betömni, hanem az ablakból egy energia előállító felületet kell létrehozni.

 

Mesterséges fotoszintézis

A Dyesol napelem teljesen új technológiát képvisel, amit a legtömörebben mesterséges fotoszintézisnek nevezhetnénk. Ennek lényege, hogy a két üveglap közé egy réteg ruténiumfestéket, egy speciális elektrolitot és egy vékony titániaréteget (a titánia a fogkrémekben használt fehér színanyag) helyeznek el. A beérkező fény a titániaréteg elektronjait gerjeszti, ami ezáltal a természetes fotoszintézisnél megjelenő áram sokszorosát generálja.

 

solar cell structure

 

Ezeknek a festett napelemeknek az előnye, hogy olcsóbbak, mint a szilíciumot tartalmazó napelemek, mivel itt nincs szükség a drága alapanyagra. Ráadásul hatékonyabban tudják felhasználni a napsugárzást, még akkor is, ha árnyékolásban vannak. Ezt az új találmányt különösen a felhőkarcolók esetében lehet nagyon jól kihasználni, ahol a faltól falig ablakok, ezentúl nem terhelik, hanem csökkentik a fűtésszámlát. Jelenleg rózsaszín, kék, zöld, szürke árnyalatú festékkel kísérleteznek a kutatók, akik szerint néhány éven belül a boltokba kerülhet az új találmány.

 

A technológia előnyei:

  • Alacsonyabb előállítási költségek, egyszerű tömeggyártás
  • A termék kevésbé érzékeny a napsugárzás beesési szögére és annak változására
  • Alacsony napsugárzás mellett is jól használható
  • Szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között is alkalmas a használatra
  • Részleges beárnyékolásra sem érzékeny


(forrás: muszakiak.hu)