Menerko - Optimális energiamenedzsment

Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image Slideshow Image
4

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény módosítása

enhat tv modosítas2016 év végén komoly módosításokon esett át mind az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény, mind annak végrehajtási rendelet.

( A 2015. évi LVII. törvényt az energiahatékonyságról módosította a 2016. évi CXXXVIII. törvény az egyes klímapolitikai és zöldgazdaság fejlesztési tárgyú törvények módosításáról,

míg a 122/2015. (V.26) Korm. rendeletet az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtásáról módosította a 393/2016 (XII.5) Korm. rendelet az energiahatékonyságól, valamint a megújuló energaforrásból származó villamos energia működési támogatásáról szóló egyes kormányrendeletek módosításáról)

A módosítások számos területet érintettek:

- A Nemzeti Energetikusi hálózat létrejöttét

- Energetikai szakreferensek alkalmazásának előírását

- A közintézmények energiahatékonyságának fokozását

- Társasági adókedvezmény igénybevételi lehetőségét energiahatékonysági beruházások után.

A módosítások nagy része azonnal hatályba lépett a rendelet decemberi megjelenésekor, azonban néhány paragrafus hatályát 2017. július 1-jére tolták ki. Most ezeket szeretnénk átnézni:

2017. július 1-jével szűkítették a nagyvállalat fogalmát, és így az energetikai auditra kötelezettek körét. A jövőben kiesnek a kötelezettség alól azok a partnervállakozások, amelyek csak azért váltak kötelezetté, mert egy nagyvállalat 25 és 50% közötti tulajdoni részesedéssel bírt bennük.

Ezentúl azokra a vállalatokra sem vonatkozik a kötelezettség, amelyek természetes személyen keresztül álltak egymással kapcsolódó vállalkozási formában.

Illetve további 2 esetben mentesülhetnek az eddigi érintett vállalatok az energetikai auditálási kötelezettség alól a rendelet hatályba lépésének köszönhetően:

- Az eddigi  5 %-os küszöb helyett egyszerűbb kritériumot kell ezentúl alkalmazni: A vállalkozáscsoport azon tagjának, amely önmagában kis- és középvállalkozásnak minősülne és az auditálás évét megelőző 3 évben az átlagos éves összes energiafogyasztása nem éri el a 3 GWh-t, nem kell kötelező energetikai auditálást lefolytatnia.

- Továbbá, ha  a nagyvállalat energetikai alapállapot felmérése során megállapították, hogy a valamely auditálandó részterület (épületek, folyamatok és szállítás) - tárgyévet megelőző 3 év átlagában - éves energiafelhasználása az összes éves energiafelhasználás 10 százalékát nem éri el, a részterület mentesül a kötelező auditálás alól.